Άρθρο: "3 χρόνια μετά... σε πορεία ανάπτυξης η Ελληνική Οικονομία"

Άρθρο: "3 χρόνια μετά... σε πορεία ανάπτυξης η Ελληνική Οικονομία"

Άρθρο στην εφημερίδα "Αυριανή"


Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον τομέα της Οικονομίας και την ανάπτυξη του στην συνέχεια, εδώ και τρία χρόνια υπεύθυνα υλοποιείται.
Η νέα διακυβέρνηση της χώρας, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, ξεδίπλωσε μία συγκεκριμένη «βεντάλια» οικονομικής πολιτικής, ολοκληρωμένη, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι αφενός γνώριζε τα προβλήματα, αφετέρου είχε το σχεδιασμό, το όραμα , την πολιτική βούληση, να τα αντιμετωπίσει.

Επιγραμματικά λοιπόν, και υπό τη μορφή «δημοσιογραφικών τίτλων» θα επισημάνουμε τα κυριότερα σημεία της πετυχημένης αυτής Οικονομικής πολιτικής.
Αρχικά, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, ξεκίνησε με τη Δημοσιονομική απογραφή. Ενέργεια απαραίτητη, γιατί ήθελε να γνωρίζει το ακριβές μέγεθος του προβλήματος, για να μπορεί και ανάλογα να το αντιμετωπίσει, γιατί πολιτική της νέας διακυβέρνησης ήταν και παραμένει η απόλυτη διαφάνεια σε όλους τους τομείς και όλα τα θέματα.
Άμεσα λοιπόν ξεκίνησε μια πολιτική ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής, για να υπάρξει τάξη, νοικοκύρεμα στην Εθνική Οικονομία, ενώ παράλληλα ασκήθηκε σοβαρός έλεγχος στις αντιπαραγωγικές δαπάνες του Κράτους, έτσι όπως «το σπάταλο κράτος του ΠΑΣΟΚ» τις είχε διαμορφώσει.
Παράλληλα προχώρησε η πρώτη φάση φορολογικής μεταρρύθμισης, που αφορούσε κυρίως τις επιχειρήσεις, με μείωση των φορολογικών συντελεστών,. πράξη συνειδητή για να τονώσει την επιχειρηματικότητα και να βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα.
Ακόμα με μία σειρά αντιγραφειοκρατικών νόμων, έγινε και συνεχίζει η προσπάθεια, για ένα κράτος φιλικότερο, κοντύτερα στον Έλληνα Πολίτη, στον Έλληνα και ξένο επιχειρηματία και επενδυτή.
Ακολουθεί ο Αναπτυξιακός νόμος 3299/2004, ένας πρωτοποριακός, σύγχρονος, αποτελεσματικός νόμος, που στα δύο χρόνια εφαρμογής του βοήθησε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. Ένας νόμος που επιτέλους κατήργησε τον ανόητο διαχωρισμό παλαιών και νέων επιχειρήσεων, που έδωσε τη δυνατότητα και σε εμπορικές επιχειρήσεις να ενταχθούν, που εντός δύο μηνών από την κατάθεση των επενδυτικών σχεδίων, δίνει οριστική απάντηση στο αίτημα.
Με τις Συμπράξεις Δημόσιου -Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) πετύχαμε απελευθέρωση των τεράστιων δυνατοτήτων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Έργα και δράσεις, που θα έπρεπε να περιμένουν οι πολίτες πολλά χρόνια για να υλοποιηθούν, ήδη ετοιμάζονται να ξεκινήσουν.
Ακόμη με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η πρώτη φάση αποκρατικοποιήσεων της Εθνικής και Εμπορικής Τράπεζας, του ΟΤΕ, της Αγροτικής Τράπεζας, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, του ΟΠΑΠ, ενώ σύντομα ακολουθεί η επόμενη φάση αποκρατικοποιήσεων.
Τέλος ήρθε η δεύτερη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης, για τα φυσικά πρόσωπα. Η κυβέρνηση, αποδεικνύοντας την κοινωνική της ευαισθησία, προχώρησε ήδη στην αύξηση του αφορολόγητου ορίου από 10,000€ στις 12,000€, στη μείωση την φορολογικών συντελεστών, από το 30% στο 25%, και μια σειρά άλλων ευνοϊκών μέτρων για ειδικές κοινωνικές ομάδες.
Ακόμη όμως και σε περιπτώσεις όπου ήταν αναγκαία η λήψη οικονομικών μέτρων, όπως η πρόσφατη αύξηση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, για να βρίσκονται κοντά στις πραγματικές αξίες των ακινήτων και να μην υπάρχει στρέβλωση στην αγορά, η αύξηση αυτή, ήταν η όσο το δυνατόν λογικότερη, ενώ παράλληλα συνοδεύτηκε από μια σειρά μέτρων με σκοπό να μην πληγεί ο ευαίσθητος τομέας των κατασκευών , αλλά κυρίως ο μέσος Έλληνας πολίτης (αύξηση αφορολόγητου ορίου για την αγορά α' κατοικίας, αναπροσαρμογή κλιμακίου υπολογισμού φόρου κληρονομικών, δωρεών και γονικών παροχών κλπ).
Χάρη στη συγκεκριμένη Οικονομική πολιτική (μερικά μέτρα της οποίας επιγραμματικά αναφέραμε) η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, πέτυχε!!! Πέτυχε την δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, αποκατέστησε την χαμένη αξιοπιστία στις Ευρωπαϊκές υπηρεσίες, μείωσε εντυπωσιακά τα ελλείμματα (από 7,8% του ΑΕΠ στο 2,6% το 2006), μείωσε το Δημόσιο χρέος, μείωσε εντυπωσιακά τα ποσοστά ανεργίες από 11,3% το 2003 στο 8,3% το 2006, πέτυχε δημιουργώντας ένα Εθνικό απόθεμα, να απλώσει ένα «δίχτυ» κοινωνικής προστασίας στις ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες (άνεργοι, χαμηλόμισθοι χαμηλοσυνταξιούχοι), με μια σειρά μέτρων υπερ αυτών (αύξηση αφορολόγητου ορίου, μείωση φορολογικών συντελεστών, διακοπή παρακράτησης ΛΑΦΚΑ και επιστροφή του, εντυπωσιακές αυξήσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ, στα επιδόματα του ΕΚΑΣ, στο επίδομα ανεργίας).
Γι' αυτό και οι πολίτες, που γνωρίζουν, την εμπιστεύονται και απ' ότι δείχνουν όλα τα μηνύματα (αποτελέσματα εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημοσκοπήσεις) αναμένεται να της δώσουν άλλη μια ευκαιρία να συνεχίσει το πλούσιο - μεταρρυθμιστικό της έργο, υπέρ της Εθνικής Οικονομίας, υπέρ των Ελλήνων πολιτών.